top of page

Artikelen en blogs

Wereldvraagstukken

 

Dossier

Oorlog in Oekraïne

Wereldproblemen.png
How not to go to war.png

Escalatie van de oorlog in Europa kan leiden tot WO III

Vijay Mehta | gepubliceerd in 'Eén Wereld' - najaar 2022

 

Beste vrienden, ik ga beginnen met mijn presentatie over de escalerende oorlog in Europa. De invasie van Oekraïne door Rusland moet in de krachtigste bewoordingen worden veroordeeld, omdat er niet zoiets bestaat als een goede of rechtvaardige oorlog. Het brengt bloedvergieten en lijden voor het onschuldige volk van Oekraïne met zich mee. Het Verenigd Koninkrijk is medeplichtig aan de oorlog omdat het wapens en inlichtingen aan Oekraïne levert om de oorlog voort te zetten.

Oorlog Oekraine-02.png

De oorlog in Oekraïne

Frans Micklinghoff | gepubliceerd in 'Eén Wereld' - najaar 2022

Dostojevski stelde “dat de mensen geneigd zijn tot irrationaliteit, zelfsabotage en wreedheid, en liever de hun beschikbare vrijheid gebruiken om hun eigen welzijn te ondermijnen, dan de rede of het verstand te volgen”...

Je moet in deze tijd van goede huize komen om de conclusie van Dostojevski te kunnen tegenspreken. Maar toch zijn er filosofen, zoals Toergenjev, die zochten naar antwoorden op de vraag hoe om te gaan met radicalisme, revolutie en maatschappe-lijke desillusies.

Rusland.png

Rusland door een gekleurde bril

Frans Vermeulen | gepubliceerd in 'Eén Wereld' - najaar 2022

Wij, de westerse alliantie, hebben meerdere keren de kans voorbij laten gaan om een goede relatie met de Russen op te bouwen. Bovendien komt Het Centrum met een argument dat geen hout snijdt. Het wijt de moeilijke relatie tussen beide landen aan het ‘anders-zijn’ van de gemiddelde Rus, maar ik denk dat de dominante kijk van het westelijk deel van Europa ten opzichte van het oostelijk deel het echte probleem is.

De Ontgoocheling.png

De ontgoocheling - Rusland en het Westen

Johanna Steijlen | gepubliceerd in 'Eén Wereld' - najaar 2022

Mevrouw Ter Haar (schrijfster van het boek "De Ontgoocheling") is een bevlogen dienstbare medewerkster op weg naar een nieuwe Wereldorde, met daarin een speciale missie om Rusland en de Oost-Europese landen te integreren met de West-Europese landen. Zij schrijft en zegt met volle overtuiging: “Rusland hoort bij Europa; wij hebben elkaar nodig om de verdere mondiale wereld naar vrede en welvaart te leiden”.

bottom of page